Ahad, 26 Januari 2014

nasi daging

bahan serbuk nasi daging

  • 2 sudu besar biji ketumbar
  • 1 sudu besar lada hitam
  • 1 sudu besar jintan manis
  • 1 sudu kecil jintan putih
  • 1 batang kulit kayu manis
  • sedikit bunga lawang, bunga cengkih & buah pelaga
  • 1 sudu besar halba
  • 2-3 biji buah keras-ditumbuk kasar
  • 2-3 biji badam-ditumbuk kasar
  • 1 inci halia-dihiris nipis
semua bahan2 diatas disangai @ digoreng tanpa minyak hingga garing. Sejukkan dan dikisar kering hingga jadi serbuk. Simpan didalam bekas kedap udara.


bahan nasi


  • 1 kg daging batang pinang-potong sederhana besar, cuci bersih dan toskan.
  • 6 cawan beras basmathi-direndam 15-20 minit dan toskan....kalau guna beras biasa tak perlu rendam.
  • 1 inci halia, 3 ulas bawang putih, 5 ulas bawang merah (dihiris @ ditumbuk halus)
  • 2 helai daun pandan (disimpul)
  • sedikit kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang & buah pelaga
  • 3 sudu besar minyak sapi
  • 3 sudu besar serbuk nasi daging yang disediakan terlebih dahulu seperti resepi di atas.
  • 1/3 cawan minyak masak
  • 7 1/2 cawan air
  • 1/2 tin susu cair
  • 1/2 cawan tomato puree
  • 1/2 cawan tomato soup
  • garam secukup rasa
  • bawang goreng, daun bawang @ daun sup untuk hiasan



cara

  • Dalam periuk, panaskan minyak , masukkan minyak sapi dan biar cair. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia. Masukkan kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang & buah pelaga. Kemudian masukkan daun pandan, tumis hingga bawang kekuningan. Masukkan daging. Kemudian masukkan serbuk nasi daging dan goreng sebentar. Masukkan air dan rebus hingga daging empuk @ hampir empuk. Masukkan tomato puree dan tomato soup. Masak lagi hingga mendidih. Kemudian masukkan pula susu cair, garam dan biar sebentar. Masukkan beras dan masak bersama2 daging tadi.

  • Gaul rata, kecilkan api dan masak seperti masak nasi biasa hingga nasi masak @ pindahkan ke dalam rice cooker , kacau rata dan masak seperti biasa hingga nasi masak. Bila nasi betul2 masak, keluarkan daging, gemburkan dan hias nasi dengan hirisan daun sup, daun bawang dan juga bawang goreng. Sebelum dihidangkan hiris nipis2 daging tadi dan boleh dihidang...Selamat mencuba...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan